Yrittäjän työnohjaus – mitä ihmettä?

Yrittäjät työskentelevät itsenäisesti, osa yksinyrittäjinä. On hienoa, jos yrittäjällä on kumppaneita omassa yrityksessä tai muita mentoreita, tutoreita tai vaikka vain juttukavereita, joiden kanssa voi päätään tuulettaa ja kuormaa keventää.
Työnohjaus ei välttämättä helposti avaudu yrittäjälle. Ei kai kukaan ”mikä tahansa tyyppi” voi tulla kertomaan yrittäjälle, mitä hänen pitäisi omassa yrityksessään tehdä!
Työnohjaus nimikkeenä ei tosiaankaan kuvaa sitä toimintaa, jota työnohjaus tosiasiallisesti on. Koulutettu työnohjaaja ei tule ohjeistamaan tai neuvomaan yrittäjää hänen oman erityisalansa työtehtävien tekemisessä tai edes yrityksen pyörittämisessä. Ei. Työnohjauksen idea on, että ulkopuolinen koulutettu henkilö voi auttaa yrittäjää löytämään oman tietonsa lähteille, tutkimaan omaa työtään, työtapojaan ja keksimään parempia tapoja oman yrityksensä pyörittämiseen ja johtamiseen. Työnohjaaja voi avata luukkuja sen tiedon äärelle, jota yrittäjällä itsellään on. Työnohjaus synnyttää mahdollisuuden avoimessa keskustelussa selkeyttää ajatuksia, jäsentää toimintatapoja ja hahmottaa kokonaisuuksia – kaiken kaikkiaan nähdä asioita uudessa valossa.
Työnohjaajalle voi puhua täysin luottamuksella, liikesalaisuudet eivät leviä. Myös tunteita on mahdollisuus käsitellä, jos tarvetta on. Työnohjauksessa saa purkaa mieltään ja keventää kuormaa tarvitsematta pelätä, että tilanne johtaa kuulijan kanssa riitaan tai kriisiin.
Työnohjaaja voi kyseenalaistaa, mutta ei kritisoi. Työnohjaaja auttaa ideoimaan, ei tuomitse. Työnohjaaja auttaa kehittämään, mutta ei asetu johtamaan. Yrittäjä tuntee oman yrityksensä taatusti parhaiten.
Työnohjausta voi kokeilla kerran tai muutaman. Jos toimintatapa miellyttää, yhteistyötä voidaan jatkaa niin kauan, kuin hyödylliseltä tuntuu.
Yrittäjänä sinun ei työnohjauksessa tarvitse ottaa riskejä, vaan saat ajatuksillesi peilin, jonka kautta voi avautua aivan uusia näköaloja!
Ole hyvä!

2018-04-10T09:10:44+00:00